top of page

Jouw verleden, jouw belemmeringen? Herstellen van trauma

trauma loslaten

In ons leven worden we gevormd door ons verleden. Gebeurtenissen, ervaringen, teleurstellingen, pijnlijke herinneringen en keuzes die we gemaakt hebben vormen ons als de persoon die we vandaag zijn. Maar betekent dat ook dat we vastzitten in het verleden? Absoluut niet. Juist door de erkenning van ons verleden kunnen we kracht putten en bewust stappen zetten om ons leven niet langer te laten belemmeren.


We worden vaak herinnerd dat we niet ons verleden zijn, maar eerder dat we gevormd zijn door onze trauma’s. En net deze onderscheiding is van groot belang. Onze traumatische ervaringen hebben invloed op onze overtuigingen, gedragingen en reacties op situaties, maar ze definiëren niet onze identiteit. We hebben de capaciteit om bewust te kiezen hoe we met onze trauma’s en pijnlijke gebeurtenissen omgaan.


Het start met de erkenning van de diepgaande invloed van trauma’s uit het verleden. Soms dragen we een last mee, en soms rust ze letterlijk op onze schouders, die ons belemmert in het heden . Het kunnen pijnlijke herinneringen zijn, traumatische ervaringen of teleurstellingen die nog steeds als schaduwen over ons leven hangen. Het is ok om die gevoelens te erkennen en de tijd te nemen om ze te begrijpen.


Door bewust te zijn van de impact van trauma’s, krijgen we de kracht om te beslissen hoe we ermee omgaan. In plaats van slachtoffer te worden van ons verleden, kunnen we actief werken aan onze persoonlijke groei en welzijn. Dit kan inhouden dat we hulp zoeken, gesprekken voeren met dierbaren die onze trauma’s niet minimaliseren, of zelfreflectie beoefenen om de dieperliggende lagen van onze traumatische gevoelens te begrijpen. Ook hypnotherapie kan dienen als een krachtig hulpmiddel om deze trauma’s op een dieper niveau aan te pakken en om de last van de pijnlijke herinneringen te verminderen en ruimte te creëren voor positieve verandering.


Belangrijk is het besef dat we niet gedefinieerd worden door onze traumatische ervaringen of tegenslagen. Elke dag biedt nieuwe kansen om te groeien, te leren en te veranderen. Trauma’s mogen ons niet verlammen, ze zouden eerder een bron van inspiratie moeten zijn om sterker te worden, om het beter te doen.


Vergeving, zowel aan anderen als aan onszelf, speelt een cruciale rol in het proces van loslaten. Het betekent niet dat we traumatische gebeurtenissen goedkeuren maar eerder dat we de macht die ze over ons hebben verminderen. Vergeving is een daad van bevrijding, waardoor we ruimte creëren voor positieve energie en groei.


Tenslotte is het essentieel om te onthouden dat het nooit te laat is om te veranderen en om te herstellen van traumatische ervaringen. Ongeacht hoe lang bepaalde patronen van trauma en pijnlijke ervaringen hebben bestaan, we kunnen altijd nieuwe wegen inslaan. Door bewust te kiezen voor positieve verandering, creëren we ons eigen pad naar een leven zoals we zelf willen.


Onthoud: je bent niet je verleden of je trauma’s, maar je kunt erdoor gevormd worden. De erkenning van deze waarheid opent de deur naar persoonlijke groei, veerkracht en de vrijheid om je eigen toekomst vorm te geven. Laat traumatische gebeurtenissen een les zijn, geen belemmering. Het gebruik van hypotherapie kan een waardevol hulpmiddel op je reis naar de persoon te worden die je écht wil zijn.
Comments


bottom of page