top of page

Van People pleasing naar zelfrespect + 7 tips om te veranderen.


People pleasing

Dit is meer dan alleen maar een blog: het is een gids voor een transformatie die velen van ons nodig hebben. Misschien herken je het gevoel van constant anderen te behagen, ten koste van je eigen welzijn. Maar weet je wat het mooie is? Het kan anders. Ontdek in deze blog hoe.


Stel je eens voor. je bent zorgzaam en helpt graag anderen. Je zegt overal ‘ja’ op want je weet dat je anders nadien met schuldgevoelens blijft zitten die je alleen maar onrust in je hoofd blijven geven.


Een “people pleaser” voelt zich verantwoordelijk voor het welzijn van anderen, ze willen aardig gevonden worden, gezien worden als een sterk persoon waar men op kan bouwen.

Maar eigenlijk zeg je op dat moment dikwijls ‘neen’ tegen jezelf.


Over het algemeen heb je angst om te falen, om de verkeerde dingen te doen of te zeggen. Kortom om anderen teleur te stellen en je ziet ‘neen’ zeggen dan ook als jouw teleurstelling.


Je blijft in dat “people pleasing”-gedrag zitten terwijl je goed genoeg beseft dat dit jou niet in het leven geeft wat je zelf wil: rust, genieten van het leven, zichzelf kunnen en mogen zijn. Je negeert simpelweg je eigen behoeften. Maar wat als je nu eens trouw bent aan jezelf en respect hebt voor je eigen grenzen? Dat is waar we naartoe willen.


People pleasing is vaak een gewoonte die diepgeworteld is in onze psyche. We willen graag geliefd en geaccepteerd worden, dus doen we vaak dingen om anderen te plezieren, zelfs als het niet goed voelt voor ons. Maar hier is het ding: ware zelfrespect komt van binnenuit. Het begint met het erkennen en waarderen van je eigen behoeften en grenzen.


Maar hoe kom je daar? Dat is waar hypnotherapie en coaching om de hoek komen kijken. Deze krachtige instrumenten kunnen dienen als een brug van people pleasing naar zelfrespect en zelfinzicht. Hypnotherapie kan helpen om belemmerende overtuigingen los te laten en je onderbewuste te herprogrammeren voor positieve verandering. En met de begeleiding van een coach kun je stappen zetten richting een leven dat meer in lijn is met wie je werkelijk bent.


Dus wordt het eens geen tijd om jezelf te gaan “people pleasen” door jezelf voorop te stellen en voor jouw eigen welzijn te zorgen?


7 Tips om van het "people pleasing" gedrag verlost te worden:


  1. Kleine babystapjes

Begin klein en doe het stap voor stap, Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.


Als je stappen ineens te groot zijn, loop je de kans dat je alleen maar gedemotiveerd geraakt en dat je gewoon liever in je comfortzone blijft hangen.

Begin door bijvoorbeeld als iemand vraagt om hen ergens naartoe te brengen of te helpen maar je hebt hier zelf geen tijd voor, zonder je hiervoor in bochten te wringen: zeg die persoon dan dat je hem of haar graag had willen helpen maar dat het jou echt niet gaat lukken. Het zal misschien wel oncomfortabel aanvoelen en je zal je achteraf wel even schuldig voelen maar bekijk het als een overwinning, nl jouw rust om jouw agenda niet overhoop te gooien.

Het kan natuurlijk zijn dat het “ja” zeggen reeds een zodanig automatisme is bij jou dat je al zo snel gereageerd hebt en dat het al te laat is om “neen” te zeggen. Probeer dan voortaan even te zeggen dat je het in je agenda moet bekijken en je hierop terug komt.

Verwacht niet van jezelf dat het steeds altijd goed loopt, groeien doe je met vallen en opstaan. Het is een leerproces.


2. Je hoeft geen verantwoording af te leggen.

Je bent niemand iets verschuldigd en je hoeft niet telkens een uitleg te geven of jezelf te verdedigen waarom je kiest voor jezelf.

Als je wil dat mensen jou als een sterk persoon zien start dan met in de eerste instantie keuzes te maken en jezelf ook sterk te maken en te kiezen voor jouw welzijn.


3. Het is ok om te laten zien dat het jou ook wat minder gaat

We hebben allemaal wel goede dagen maar ook slechte dagen en het is ok om je gewoon eens van je kwetsbare kant te laten zien. Zo laat je zien dat je ook maar een mens bent, net zoals alle anderen.


4. Krijg geen schuldgevoel

We zijn geneigd om te denken voor een ander. We willen leuk en goed genoeg gevonden worden. We halen onze eigenwaarde uit de reactie van een ander.

Haal je eigenwaarde uit jezelf, daar heb je iemand anders niet voor nodig. Wat zou het met je zelfvertrouwen doen als jij voor jezelf zou kiezen? Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch.


5 Als je voor jezelf zorgt, zorg je automatisch voor een ander

Als jij voor jezelf zorgt en je grenzen stelt, ga jij je lekkerder in je vel voelen en straal je innerlijke rust en levensvreugde uit. Je brengt dit over aan de mensen in jouw omgeving waardoor je een voorbeeld bent voor hen. De ander voelt dat het ok is om je grens aan te geven en jezelf belangrijk te vinden.


6. Onderzoek eens wat jij diep vanbinnen zelf wil

Soms ben je zo met anderen bezig dat je zelf waarschijnlijk niet weet wat jij écht belangrijk vindt voor jezelf. Schrijf eens op wat jij echt zou willen en welke acties je daarvoor dient te ondernemen.

Als je bv. weet dat je je vrij of energiek kan voelen als je zou dansen… zoek dan op waar je je zou kunnen inschrijven voor een danscursus of waar er een dansfestival zou plaats vinden.


7. Omring jezelf door mensen die je waarderen

En niet enkel omdat ze van jou wat gedaan krijgen en omdat ze weten dat je toch nooit “nee” durft te zeggen.

Als mensen jou niet meer leuk zouden vinden doordat je eens “nee” zegt, stel je dan eens de vraag of deze mensen jou echt waarderen en jouw echte vrienden zijn. Mensen die jou waarderen aanvaarden jou om jouw persoonlijkheid en niet enkel omdat je hen steeds helpt.


Je bent niet geboren om te gaan "people pleasing" maar om te genieten van het leven en te worden wie je werkelijk wil zijn. Je verdient het om gelukkig en vervuld te zijn, en dat begint met het koesteren van een diep gevoel van zelfrespect. Laat deze blog het begin zijn van jouw reis naar een leven dat écht van jou is.


Comments


bottom of page